Fonološki opis voličinskega in črešnjevskega govora - KOLETNIK, Mihaela (Slavistična revija, 1999)
Voličinski govor spada k zahodnemu, črešnjevski pa k vzhodnemu slovenskogoriškemu narečju, širše k panonski narečni skupini. Slovenskogoriško narečje ne pozna tonemskih nasprotij, zahodno slovenskgoriško narečje tudi ne kolikostnega nasprotja, saj so se staro in novoakutirani samoglasniki v nezadnjih ali edinih besednih zlogih podaljšali, zato se danes razlikujejo odrazi za te akutirane in stalno dolge samoglasnike. Soglasniški sistem slovenskogoriškega narečja se od knjižnega razlikuje le v posameznih razvojih.