Fran Krsto Frankopan i bečko-furlansko pjesništvo 17. stoljeća - Potočnjak, Saša (Slavistična revija, 2015)
Pjesničko djelo Frana Krste Frankopana do sada nije proučavano u kontekstu starijih zapadnoeuropskih tradicija, niti je njegova poetika stavljena u širi kontekst hrvatske, a još manje europske književne kulture 17. stoljeća. U radu se uspoređu je pjesništvo F. K. Frankopana s lirskim opusom talijansko-austrijskoga pjesnika Leopold a Wilhelma Crescentea (1614-1662) sadržanom u pjesničkoj zbirci Diporti (1656). Osim u kontekstu talijanskih akademija u Beču u 17. stoljeću, pjesništvo F. K. Frankopana promatra se i u kontekstu furlanske dijalektalne poezije u 17. stoljeću, posebno pjesnika Ermesa di Colloreda i Eusebija Stelle.