Opredeljevalna in stavčnočlenska vloga kot temeljni lastnosti podredij v slovenščini - Gabrovšek, Dejan (Slavistična revija, 2026)
Prispevek se osredotoča na najpomembnejši lastnosti podredij v slovenski večstavčni povedi, to sta opredeljevalna vloga, pri kateri odvisnik natančneje določi povedek ali besedno zvezo matičnega stavka, in stavčnočlenska vloga, pri kateri je odvisnik stavčni člen ali del stavčnega člena matičnega stavka. Prispevek predstavlja tudi lastnosti, ki sodijo pod navedeni krovni lastnosti. Opredeljevalna in stavčnočlenska vloga sta definicijski za vsa podredja. Razmerja, ki teh lastnosti ne izpolnjujejo, ne sodijo med podredja.