Odlomek iz Jurčiča - KMECL, Matjaž (Slavistična revija, 2008)
Besedilo je odlomek iz monografskega prikaza Jurčiča kot pripovednika in dramatika ter kritično razlaga dvoje njegovih ključnih ’povesti’ - Hči mestnega sodnika in Sosedov sin. Iz prve lušči temeljno paradigmo, og drugi je dodatno kritično do ynanih literarnoygodovinskih sodb o njej in jo ima za značilen vzore večerniške pripovedi.