Nominalna paradigmatika Bohoričeve slovnice v luči evropskega slovničarstva - AHAČIČ, Kozma (Slavistična revija, 2006)
Prispevek proučuje poglavje o imenu (nomen) slovnice Adama Bohoriča Arcticae horulae succesivae de Latinocarniolana literatura (Priste zimske urice o latinskokranjski slovnici) v širšem kontekstu evropskega slovničarstva. Bohoričevo slovnico predstavlja kot dognano humanistično besedilo, pojasnjuje Bohoričeve rešitve, ki so jih nekatere dosedanje obravnave prikazovale kot slabosti, z grafičnimi prikazi predastavlja zgradbo Bohoričevega besedila ter popisuje Bohoričevo naslovnitev na Melanchtona, podobnosti s Clajevo slovnico in vzporednice z drugimi slovničarji. Prispevek prinaša tudi nekatera nova spoznanja o Bohoričevih slovarčkih ob paradigmah.