Kratka pripovedna proza v prvih treh povojnih letih (1919-1921) - KOCIJAN, Gregor (Slavistična revija, 2005)
Prva tri leta po 1. svetovni vojni so bila na kratkoproznem področju v glavnemv znamenju nadaljevanja prejšnjega. Triletno obdobje razčlenjujemo zato, ker se v kratkem pripovedništvu še ni zgodilo toliko novega, drugačnega, da bi vidneje obarvalo to produkcijo, res pa je, da se je novo že napovedovalo. Novosti so se začele dogajati zlasti z letom 1922.