Problemi poetične drame - TROHA, Gašper (Slavistična revija, 2005)
Poetična drama ima v zgodovini slovenske povojne dramatike pomembno mesto, saj predstavlja enega njenih pomembnih tokov. Kljub temu pregled slovenskih in tujih obravnav pokaže, da definicije poetične drame večinoma prepletajo ahistorične opredelitve, ki ji sledijo od začetka evropske dramatike v antiki ali od 18. st. dalje, in historične opredelitve, ki postavijo njen nastanek naprelom iz 19. v 20. stoletje in sledijo njenim kasnejšim obnovam. Razprava skuša na podlagi dosedanjih raziskav in analize dramskih tekstov priti do nove, izključno historične definicije poetične drame in jo preveriti na tujih in slovenskih dramah, ki po splošnem prepričanju pripadajo obravnavanemu žanru.