Edvard Kocbek, Zemlja (1934) - ZADRAVEC, Franc (Slavistična revija, 2004)
Pesniška zbirka Zemlja (1934) je prva slovenska knjiga, ki panonsko pokrajino in človeka v njej umetniško vrisuje v lirsko pesem. Hkrati je osrednja zbirka slovenskega "metafizičnega realizma". Njen lirski subjekt je z nazornimi podobami življenja, dela in pokrajine umetniško učinkovit genuis loci, hkrati pa kot filozofski razlagalec človeka in stvari presega vse stvarno s slutnjo o njegovem metafizičnem bistvu.