Neznan rokopis Jurija Japlja o slovenskem jeziku iz leta 1773 - DIMITRIJEVIČ DULIČENKO, Aleksander (Slavistična revija, 2004)
Rokopis o slovenskem jezika[!] je oblikoval Jurij Japelj leta 1773 v okviru načrta primerjave "vseh jezikov" H. L. Ch. Bachmeisterja. Rokopis sem našel leta 1996 v Rokopisnem oddelku Ruske nacionalne knjižnice v Sankt Peterburgu. V članku podajam lingvistično in tekstološko analizo besedila, ki je na koncu članka tudi v celoti natisnjeno.