Marko Pohlin in Vaclav Rosa - HONZAK JAHIĆ, Jasna (Slavistična revija, 2002)
Vzor Pohlinu je med drugimi tudi ustvarjalec češkega baroka,pesnik, slovničar in slovaropisec, Václav Jan Rosa. Namen pričujočega besedila je prikazati Rosove vplive na Pohlinov (kulturotvorni, posledično narodotvorni) besedilni program in vzroke zanje. - Ker sta oba, Rosa in Pohlin, tudi tvorca strokovnega izrazja, so podane povezovalne in razločevalne lastnosti le-tega.