A Geolinguistic Examination of Gender in Singular: Neuter Nouns in -o in Slovenian Dialects

Avtorji

  • Vera SMOLE

Ključne besede:

slovenščina, narečja, fonetika, morfologija, srednji spol, maskulinizacija nevter, feminizacija nevter, geolingvistika, fonetična karta, Slovene language, dialects, phonetics, morphology, geolinguistics, phonetic map, masculinisation of neuter, feminisation of neuter

Povzetek

S pomočjo gradiva za nastajajoči Slovenski lingvistični atlas (SLA) in dialektološke literature so z metodami lingvistične geografije, tj. na jezikovni fonetočno-morfološki karti, prikazani refleksi *-o in prostorski obsegi maskulinizacije in feminizacije nevter v slovenskih narečjih s poudarkom na vplivu glasoslovnih sprememb na oblikoslovne. Narejena je primerjava s starejšo Ramovševo sintezo teh pojavov in dodana nekoliko dopolnjena raaga feminizacije v nekaterih slovenskih severovzhodnih narečjih.

Objavljeno

2006-12-15

Kako citirati

SMOLE, V. (2006) „A Geolinguistic Examination of Gender in Singular: Neuter Nouns in -o in Slovenian Dialects“, Slavistična revija, 54, str. 134–135. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-33242978 (Pridobljeno: 20 april 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE