Gregorčičeva poezija danes

Avtorji

  • France BERNIK

Ključne besede:

slovenska književnost, slovenska poezija, duhovniki, erotična poezija, domoljubna poezija, 19. st., Slovene literature, Slovene poetry, patriotism, eroticism, priests, 19th century

Povzetek

Vprašanje o današnjem pomenu Gregorčičeve poezije je avtor povezal najprej z recepcijo pesnikovega dela v njegovem času, v drugi polovici 19. stoletja. Na poti v aktualno sedanjost se je ustavil v obdobju po drugi svetovni vojni, v petdesetih in šestdesetih letih minulega stoletja. Naposled je poskušal opredeliti vrednost Gregorčičeve poezije s stališča sodobnega strokovnega bralca in tematiziral tiste sklope poezije, ko odmevajo še danes, čeprav drugače kot v svojem času. Kot nobena interprecija doslej, se tudi pričujoča ni izognila muzikalnosti Gregorčičevega verza, ki ostaja zaznavna, vendar najmanj oprijemljiva posebnost pesnikove umetnosti.

Prenosi

Objavljeno

2006-03-15

Kako citirati

BERNIK, F. (2006) „Gregorčičeva poezija danes“, Slavistična revija, 54(3), str. 295–301. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-12259382 (Pridobljeno: 28 marec 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE