Janševe in Pahorjeve prepričevalne strategije na zadnjih parlamentarnih volitvah

  • Mira Krajnc Ivič
Ključne besede: politično jezikoslovje, predvolilni govori, državnozborske volitve, slovenščina, political linguistics, discourse, election speeches, general election, Slovene language

Povzetek

Prispevek analizira, kako sta skušala Janez Janša in Borut Pahor v svojih predvolilnih govorih na volitvah 2008 prepričati volivce. Z jezikoslovčevega vidika so bili v ta namen zbrani, transkribirani in analizirani nekateri njuni predvolilni govori ali deli teh govorov. Pokazalo se je, da so razlike v rabljenih prepričevalnih strategijah do določene mere odvisne od politične stranke, ki ju predstavljata, in od njunih osebnostnih lastnosti. Tako Janša volivce prepričuje s sklepanjem, držo in osebnostjo, Pahor po drugi strani pa večinoma z vplivanjem na čustva, osebnostjo in držo.
Objavljeno
2011-01-15
Kako citirati
Krajnc Ivič, M. (2011) „Janševe in Pahorjeve prepričevalne strategije na zadnjih parlamentarnih volitvah“, Slavistična revija, 59(1), str. 21-35. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-18321160 (Pridobljeno: 29maj2020).
Rubrike
RAZPRAVE