Literarno-kulturni kodi v pesniškem jeziku najnovejše poljske lirike

Avtorji

  • Elżbieta DABROWSKA

Ključne besede:

poljska književnost, poljska poezija, literarna tradicija, medbesedilnost, zgodovinski stili, 1990-, Polish literature, Polish poetry, literary tradition, intertextuality, historical styles

Povzetek

Razprava obravnava novejšo poljsko poezijo (iz 90. let prejšnjega stoletja) s stališča njene povezanosti s kodi, ki jih je oblikovala književna tradicija (navezave na slog, oblike in žanre). Avtorica predstavlja različne načine, na katere so starejši slogi prisotni v sodobni poeziji, in skuša razložiti nenavadni značaj poezije "klasicistov" (neoklasicistov), ki so se v nasprotju z "barbari" obračali k tradiciji in v njej našli jezik, primeren za obravnavo sodobnih tem. Domnevna nadaljevanja, polemični dvogovori, parodične in ironične oblike diskurza so postali "semantična poteza" sodobnega pesnika; med drugimi so se jih posluževali Krzysztof KOehler, Edward Tkaczyszyn-Dycki, Tomasz Majeran in Wojciech Wencel.

Prenosi

Objavljeno

2002-04-15

Kako citirati

DABROWSKA, E. (2002) „Literarno-kulturni kodi v pesniškem jeziku najnovejše poljske lirike“, Slavistična revija, 50(4), str. 447–459. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-20204386 (Pridobljeno: 24 april 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE