Podoba govorjenega slovenskega knjižnega jezika v Slovenskem pravopisu 2001

Avtorji

  • Hotimir TIVADAR
  • Peter JURGEC

Ključne besede:

slovenščina, fonetika, fonemi, pravorečje, Slovenski pravopis 2001, Slovenian language, phonetics, phonemes, orthoepy, orthography

Povzetek

Članek obravnava problematiko govorjenega knjižnega jezika, kot je razvidna iz najnovejšega kodifikacijskega priročnika, Slovenskega pravopisa 2001. Omenjeni - po imenu sicer pravopisni - priročnik v pravilih in slovarju posebej zadeva tudi govorjeni knjižni jezik, tako s pravorečnega kot tudi širše fonetično-fonološkega vidika. Osnovni namen in povod za nastanek tega članka so bile nejasnosti pri uresničevanju govorjenega knjižnega jezika v razmerju do norme. Pri tem nas je zanimala predvsem opredelitev in funkcija govorjenega knjižnega jezika v sodobni slovenistiki, fonetično-fonološki opis knjižnega jezika tudi v poglavju Glasoslovje. Poseben poudarek je bil na aktualnosti in realnosti knjižne norme.

Prenosi

Objavljeno

2003-02-15

Kako citirati

TIVADAR, H. in JURGEC, P. (2003) „Podoba govorjenega slovenskega knjižnega jezika v Slovenskem pravopisu 2001“, Slavistična revija, 51(2), str. 203–220. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-22701666 (Pridobljeno: 26 april 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE