Obvezni in neobvezni členki

Avtorji

  • Mojca SMOLEJ

Ključne besede:

slovenščina, členek, ovezni členek, neobvezni členek, Slovene language, particle, obligatory particle, optional particle

Povzetek

V članku bomo na temelju skladenjskopomenske, besedilotvorne in pragmatskosporočilne preučitve členkov na omenjeno nepregibno vrsto pogledali z zornega kota njihove obveznosti (nefakultativnosti) in neobveznosti (fakultativnosti) v stavku/povedi in dalje v besedilo. Kadar je členek obvezen, njegova odstranitev iz povedi poruši sporočanjsko obliko povedi, ki postane nezmožen funkcijsko sodelovati pri vzpostavljanju ilokucijske vrednosti, kakršno je imela poved pred odstranitvijo členka, porušenje sporočilne oblike pa nadalje vedno vpliva na porušenje in pretrganje besedilnega smislenega toka. Kadar je členek neobvezen, pomeni, da ga lahko iz povedi odstranimo, ne da bi bila pri tem kakor koli porušena sporočanjska oblika povedi ali dalje zgradba besedila (oz. besedilni smiselni tok).

Prenosi

Objavljeno

2004-02-15

Kako citirati

SMOLEJ, M. (2004) „Obvezni in neobvezni členki“, Slavistična revija, 52(2), str. 141–155. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-26053218 (Pridobljeno: 19 april 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE