Verz slovenske moderne - Silabotonizem in tonizem

Avtorji

  • Bjelčevič Aleš

Ključne besede:

slovenska književnost, slovenska poezija, moderna, metrika, verz, silabotonizem, regularni silabotonizem, iregularni silabotonizem, tonizem, naglasni verz, literarne študije

Povzetek

Cankar, Kette, Murn in Župančič so v metrični repertoar regularnega silabotoničnega verza vnesli daktilski, amfibraški in iregularni jambski sonet, zmanjš[a!]li delež tradicionalnih meril, povečali polimetrijo; ritmika se je manj spremenila, opazno je predvsem krajšanje in daljšanje verzov za en nenaglašeni zlog ali stopico. Med iregularnimi merili se je pojavil trohej, daktil in anapest, vsa pa imajo večjo zlogovno variabilnost. Naglasna merila so bogatejša za nerimani naglasni četverec (N4), za N4 z 2-zložno anakruzo in za N4 z 0- do 2-zložno anakruzo in do 3-zložnim šibkim položajem, povečala pa se je atonizacija iktov.

Objavljeno

1996-03-15

Kako citirati

Aleš, B. (1996) „Verz slovenske moderne - Silabotonizem in tonizem“, Slavistična revija, 44(3), str. 253–268. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-3018594 (Pridobljeno: 2 maj 2024).

Številka

Rubrike

Uvodniki ali brez