Murko, začetek Slavie in njeni slovenski sodelavci

Avtorji

  • Darko DOLINAR

Ključne besede:

slavistika, slovenščina, slovensko-češki kulturni stiki, slovensko-češki znanstveni stiki, periodika, Slavia, Slavic studies, Slovene language, Slovene-Czech cultural ties, Slovene-Czech academic ties, periodics

Povzetek

V mednarodni znanstveni reviji Slavia, ustanovljen v Pragi po prvi svetovni vojni, so sodelovali tudi slovenski avtorji, vendar razmeroma poredko. Nekaj razlogov za to je mogoče razbrati iz korespondence med urednikom Slavie Matijem Murkom in vodilnim slovenskim lingvistom Franom Ramovšem. Ramovš je l. 1923 kritiziral vsebino in uredniški koncept Slavie. Zavrgel je tradicionalni pojem filologije in se zavzemal za samostojnost jezikoslovja in literarne zgodovine. Slavistika bi morala biti strogo znanstvena, zato je zavračal težnje, naj bi se ravnala tudi po vidikih praktične uporabnosti. Nasprotno je Murko svaril pred pretirano specializacijo, zagovarjal je enotnost slovanske filologije in jo utemeljeval z njenimi družbeno koristnimi funkcijami. Spričo tega je polemika med Murkom in Ramovšem ilustrativna za takratno splošno stanje slavistike.

Prenosi

Objavljeno

2005-03-15

Kako citirati

DOLINAR, D. (2005) „Murko, začetek Slavie in njeni slovenski sodelavci“, Slavistična revija, 53(3), str. 401–407. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-30506082 (Pridobljeno: 19 april 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE