Lirski cikel ali lirska pesnitev?

Avtorji

  • Vita ŽERJAL PAVLIN

Ključne besede:

slovenska književnost, slovenska poezija, lirski cikel, lirska pesnitev, Slovene literature, Slovene poetry, lyric sequence, lyric long poem

Povzetek

Avtorji z literarnovrstnimi oznakami lastnih besedil vplivajo na literarno sprejemanje in vsaj deloma tudi na literarno obdelovanje. Članek presoja razloge za poimenovanje pesnitev, ki sta ga za svoja besedila uporabila sodobna slovenska pesnika Gregor Strniša in Boris A. Novak. Strniša je s poimenovanji "pesnitev", 'petdelna pesem" oziroma "balada" naknadno polemiziral z že ustaljenim kritiškim in literarnozgodovinskim označevanjem njegovih besedil kot lirskih ciklov. Novak pa je za pesnitev opredelil Kamnito Afrodito, ki je eno od treh besedil v knjigi Hči spomina (1981), prav tako pa tudi knjigo Tisoč in en stih (1982), kar je spodbudilo literarnovedno opredelitev še dveh besedil iz knjige Hči spomina.

Prenosi

Objavljeno

2008-03-15

Kako citirati

ŽERJAL PAVLIN, V. (2008) „Lirski cikel ali lirska pesnitev?“, Slavistična revija, 56(3), str. 355–367. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-38084706 (Pridobljeno: 26 april 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE