Imagining Slovene Literary History.

Avtorji

  • Timothy POGAČAR

Ključne besede:

slovenska književnost, literarna zgodovina, slovenska literarna zgodovina, teorija tropov, Slovene literature, Slovene literary history, literary history, theorhy of tropes

Povzetek

Članek izhaja iz teorije Haydena Whitea, kot je predstavljena v delu Metahistry: the historical imagination in nineteenth-century Europe [Metazgodovina: zgodovinsko umišljanje v Evropi 19. stoletja] (1973) z namenom, izbrati glavna dela slovenske literarne zgodovine in osvetliti njihovo ideološko izhodišče. Whiteova teorija je očitno, četudi premalo izkoriščeno orodje za razlago ideoloških implikacij zgodovinopisja, ki se jim v preteklem desetletju posveča vse več pozornosti. Na osnovi razvrstitve gradiva v Pogačnik-Zadravčevi Zgodovini slovenskega slovstva (1968-1970) avtor razkriva konzervativne poglede (tj. teleološki pogled, naklonjen statusu quo), za katerega se zdi, da je značilen tudi za druge pomembnejše slovenske literarne zgodovine.

Objavljeno

2008-03-15

Kako citirati

POGAČAR, T. (2008) „Imagining Slovene Literary History“., Slavistična revija, 56(3), str. 369–382. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-38085218 (Pridobljeno: 25 april 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE