Slovenska literarna zgodovina danes

Avtorji

  • Miran Hladnik

Ključne besede:

slovenska književnost, slovenska literarna zgodovina, literarni razvoj, internet, informacijska družba, spletne enciklopedije, 21.st., Slovene literature, Slovene literary history, literary progress, internet encyclopedias, 21st cent.

Povzetek

Prispevek nagovarja k opustitvi preživetega koncepta sintetične nacionalne literarne "vélike zgodbe" in njegovi nadomestitvi s konceptom seznama. Spodbudo za zamenjavo literarnozgodovinske paradigme črpa iz a) velikega povečanja števila objav, ki na stari način niso več obvladljive, b) javne spletne dostopnosti velikih bibliografskih in besedilnih zbirk ter orodij, ki omogočajo manipulacijo z njimi, c) prakse enciklopedičnega literarnovednega objavljanja na Wikipediji in č) iz ozaveščenja seznamskega dojemanja sveta. Za mozaično oz. micelijsko komponirano literarno zgodovino je priložnost v okviru sestrskih spletišč Wikiknjige, Wikivir in Wikiverza, ki naj spodbudijo participacijo študentov književnosti in drugih zainteresiranih humanistov, saj število kvalificiranih ekspertov ne zadošča. Sprememba je v soglasju z informacijsko družbo, ki stavi na distribuirano kooperativno omrežno produkcijo znanja in prekinja z ekskluzivizmom estetskega odbiranja.

Prenosi

Objavljeno

2013-01-15

Kako citirati

Hladnik, M. (2013) „Slovenska literarna zgodovina danes“, Slavistična revija, 61(1), str. 315–328. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-51805538 (Pridobljeno: 20 april 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE