Odkrivanje in osvajanje prostorov svobode v delih zgodnjih slovenskih literarnih ustvarjalk

Avtorji

  • Katja Mihurko Poniž

Ključne besede:

slovenska književnost, slovenske pisateljice, potopisi, aleksandrinke, 19.-20. st., Slovene literature, Slovene female writers, travelogues, 19th-20th century

Povzetek

Zgodnje slovenske pisateljice kategorijo prostora tematizirajo v potopisnih delih in jo problematizirajov pripovedni prozi. Že prvi zapis o tujem svetu (Luiza Pesjak: V Draždanih,1877) izpostavi mesto kot prostor svobode in oplajanja z umetnostjo. Podoben odnos Luize Pesjak do naravnih in kulturnozgodovinskih lepot razkrivajo tudi podobe Italije. Avtorice, ki so ustvarjale konec 19. in v začetku 20. stoletja, odkrijejo še druge evropske prestolnice in Orient. V pripovedni prozi vpeljejo motiv odnosa ženske do prestolnice in prikažejo, kako lahko vpliva na osebnostno rast (Zofka Kveder). Inovativnost se razkriva predvsem v vpeljavi osebne perspektive protagonistke, ženske potovalne izkušnje ter dialoškega razmerja med prostorom in osebami, ki se gibljejo v njem.

Prenosi

Objavljeno

2013-04-15

Kako citirati

Mihurko Poniž, K. (2013) „Odkrivanje in osvajanje prostorov svobode v delih zgodnjih slovenskih literarnih ustvarjalk “, Slavistična revija, 61(4), str. 575–590. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-53902434 (Pridobljeno: 19 april 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE