Slovenske dramatičarke v 21. stoletju: Med teorijo, prakso in inovativno pisavo

Avtorji

  • Mateja Pezdirc Bartol

Ključne besede:

slovenska književnost, slovenska dramatika, slovenske dramatičarke, postdramsko gledališče, Slovene literature, Slovene drama, Slovene women playwrights, postdramatic theatre

Povzetek

Čeprav segajo začetki dramskega pisanja že k prvim slovenskim pisateljicam, Luizi Pesjak in Zofki Kveder, so bile dramatičarke v slovenski literarni zgodovini redke. Po letu 2000 je opaziti skokovit prodor dramatičark, njihova pisava pa nastaja in se razvija v tesni povezanosti s praktičnim gledališkim delom. Analiza 37 dramskih besedil 15 avtoric je pokazala, da sodobne slovenske dramatičarke tematizirajo položaj žensk v družini in družbi kot tudi anomalije sodobne družbe in globalne probleme današnje civilizacije. V dramah je prisotna zavest o krizi dramske forme, dramatičarke problematizirajo status drame in raziskujejo nekonvencionalne oblike dramske pisave.

Prenosi

Objavljeno

2016-03-15

Kako citirati

Pezdirc Bartol, M. (2016) „Slovenske dramatičarke v 21. stoletju: Med teorijo, prakso in inovativno pisavo“, Slavistična revija, 64(3), str. 269–282. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-62389858 (Pridobljeno: 26 april 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE