Didaktična poezija in njeno mesto v literarni zgodovini: Primer Johanna Christopha Gottscheda in Matije Antuna Relkovića

Avtorji

  • Blaž Kavšek

Ključne besede:

hrvaška književnost, hrvaška poezija, pesnitev, didaktična pesnitev, neoklasicizem, romantika, epistemologija, 19. st.

Povzetek

V članku skozi prizmo literarnih zgodovin 19. stoletja in njihove percepcije stoletje starejšega literarnega spora med Leipzigom in Zürichom opazujem proces vzpostavitve odnosa do didaktične poezije, ki se je artikuliral v obdobju romantike. Glavne značilnosti tega odnosa ekstrapoliram iz literarnozgodovinske obravnave didaktične pesnitve Matije Antuna Relkovića Satir iliti divji čovik. Vzporejam jo z manifestom normativne poetike Johanna Christopha Gottscheda Versuch einer critischen Dichtkunst vor die Deutschen, s čimer opozorim, da pesnitev spada v obdobje, ki v svojem dojemanju literature ni kompatibilno z epistemološko zastavitvijo sodobnih branj didaktične poezije.

Prenosi

Objavljeno

2017-04-15

Kako citirati

Kavšek, B. (2017) „Didaktična poezija in njeno mesto v literarni zgodovini: Primer Johanna Christopha Gottscheda in Matije Antuna Relkovića“, Slavistična revija, 65(4), str. 629–640. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-66161762 (Pridobljeno: 25 april 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE