Esejistika Ivana Cankarja

Avtorji

  • Miran ŠTUHEC

Ključne besede:

slovenska književnost, esej, književna esejistika, miselna proza, kritičnost, polemičnost, satiričnost, essay, essay writing, literary essay, intellectual prose, criticism, polemicism, satiricism

Povzetek

Ivan Cankar zaseda v slovenski kulturni zavesti posebno mesto. Na njegovo delo so z različnih vidikov opozarjali že pisateljevi sodobniki, s posebnim interesom pa se ga je vedno znova lotevala tudi kasnejša slovenska literarna veda. V tem zelo obsežnem opusu ima med poezijo, pripovedno prozo in dramatiko opazno mestu še publicistika, mislim na politične članke, eseje in objavljene govore ter, seveda, na kritike in polemike. V vsakem primeru gre za pomemben korpus, s katerim se je pisec odzival na mnoga bolj ali nekoliko manj pereča vprašanja svojega časa. Ta so bila praviloma povezana z zgodovinskimi, političnimi, narodnimi in kulturnimi temami, v katerih presečišču sta se slej ko prej nahajala slovensko slovstvo in slovenska umetnost.

Prenosi

Objavljeno

2006-03-15

Kako citirati

ŠTUHEC, M. (2006) „Esejistika Ivana Cankarja“, Slavistična revija, 54(3), str. 407–419. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-14972680 (Pridobljeno: 29 marec 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE