Slovenske književnice v Avstriji

Avtorji

  • Silvija BOROVNIK

Ključne besede:

slovenska književnost, slovenska zamejska književnost, slovenska Koroška, slovenska poezija, Celovec, Dunaj, proza, poezija, pisateljice, pesnice, Avstrija, narod, erotika, vloga ženske, jezikovni artizem, Slovene literature, prose, poetry, female writers, nation, eroticism, women's role, linguistic artistry

Povzetek

Članek se pregledno ukvarja zlasti z literarnim delom slovenskih pesnic v Avstriji. To so na eni strani koroške ustvarjalke Milka Hartman, Maja Haderlap in Cvetka Lipuš, na drugi pa Maruša Krese, ki sicer živi v Nemčiji, a je večino svojih pesmi izdala v Celovcu, pa tudi Milena Merlak Detela, ki je od šestdesetih let dalje živela in ustvarjala na Dunaju ter objavljala prav tako zlasti v Avstriji. Slovenske književnice se razodevajo kot posebnice, izstopajoče tako iz kanonov družbeno-socialnega kot tudi literarnega sveta. Drugače kot njihovi literarni kolegi pa obravnavajo zlasti teme naroda, erotike in ženskega položaja v sodobnem svetu.

Prenosi

Objavljeno

2006-03-15

Kako citirati

BOROVNIK, S. (2006) „Slovenske književnice v Avstriji“, Slavistična revija, 54(3), str. 431–442. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-15023624 (Pridobljeno: 29 marec 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE