Začetki slovenskega poročevalstva: sklicevalni avtomatizmi glede na nezanesljivost o dogodku

Avtorji

  • Monika KALIN GOLOB

Ključne besede:

slovenščina, stilistika, stilistika poročevalstva, slovensko poročevalstvo, zgodovinski pregled, časniki, novinarstvo, Slovenski narod, Edinost, Slovenec

Povzetek

V članku razčlenjujemo, kako se je v zgodovini slovenskih poročevalskih besedil razvijala posebna oblika poročevalske sklicevalnosti, ki izhaja iz okoliščine, da poročevalec ni navzoč ob dogodku ali stanju (D/S), o katerem poroča. Iz tega izhaja zahteva, po izražanju negotovosti glede ubesedenega D/S. Upoštevajoč predhodnike prvega slovenskega dnevnika (Bleiweisove Kmetijske in rokodelske novice in Levstikov Naprej), smo kot temelj analize upoštevali prvi slovenski dnevnik Slovenski narod, primerjalno pa tudi druga dva dnevnika, izhajajoča v 19. st., Edinost in Slovenca. Ugotovljeno stanje je primerjano s sočasnim stanjem slovenskega poročevalstva, pokazane so razvojne silnice, spremembe in vplici nemškega poročevalstva.

Prenosi

Objavljeno

2002-03-15

Kako citirati

KALIN GOLOB, M. (2002) „Začetki slovenskega poročevalstva: sklicevalni avtomatizmi glede na nezanesljivost o dogodku“, Slavistična revija, 50(3), str. 295–317. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-19156322 (Pridobljeno: 25 april 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE