Drama Hodnik Matjaža Zupančiča kot odgovor na konstrukt resničnosti današnjega sveta

Avtorji

  • Irena STRNAD

Ključne besede:

resničnostna televizija, teorija medijev, slovenska književnost, slovenska dramatika, Zupančič, Matjaž: Hodnik, reality television, media theory, Slovenian drama

Povzetek

Razprava najprej opredeli pojav resničnostnega žanra televizije, s poudarkom na širših družbenih posledicah ter vplivih na njegov nastanek in razvoj, sprašuje se, kako se lahko literatura odziva na konkurenco novih medijev, ki želijo prevzeti njene strukture, teme in občinstva, nato pa se v kontekstu celotnega dramatikovega opusa spusti v analizo z Grumovo nagrado nagrajene drame Hodnik, ki se na privlačen, sodoben in kritičen način loteva aktualne problematike pojava resničnostne televizije. Slednja je namreč s svoj družbeno kompleksnostjo in paradoksnim obstojem hvaležna tema za vsakršne analize, tudi literarne.

Prenosi

Objavljeno

2007-03-15

Kako citirati

STRNAD, I. (2007) „Drama Hodnik Matjaža Zupančiča kot odgovor na konstrukt resničnosti današnjega sveta“, Slavistična revija, 55(3), str. 474–486. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-2198875 (Pridobljeno: 29 marec 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE