Poskus oblikovanja meril za tvorbo učinkovitega javnega govorjenega političnega besedila

Avtorji

  • Mira KRAJNC

Ključne besede:

jezikoslovje, dialog, govorjeno besedilo, politični dialog, javno govorjeno politčno besedilo, slv, linguistics, dialogue, spoken text, political dialogue, political public speech

Povzetek

Osnovna realizacijska oblika demokratične politike je dialog, ki je hkrati tudi osnovna oblika človekove jezikovne dejavnosti. V javnem političnem dvogovoru nastala javna politična besedila so pozivna, manipulativna in utemeljevalna. Za slednja pa je značilno, da naslovnik odloča o ustreznosti argumentov, zato je predvsem pomembno, kako so javna politična besedila tvorjena in kakšen je tvorčev odnos do teme, naslovnika in do okoliščin konkretnega govornega dejanja. Glede na to so v šest skupin razvrščena merila, ki naj bi jih tvorec upošteval pri tvorbi javnega političnega besedila.

Prenosi

Objavljeno

2005-01-15

Kako citirati

KRAJNC, M. (2005) „Poskus oblikovanja meril za tvorbo učinkovitega javnega govorjenega političnega besedila“, Slavistična revija, 53(1), str. 27–47. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-28769122 (Pridobljeno: 17 april 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE