Teorija literarnega diskurza in Bahtin

Avtorji

  • Jernej HABJAN

Ključne besede:

literarna teorija, literarna veda, metodologija literarne vede, literarni diskurz, theory of literature, literary criticism, methodology of literary criticism, literary discourse

Povzetek

Spor med kontekstualisti in nekontekstualisti v nekaterih središčih univerzitetnega ukvarjanja s književnostjo nakazuje, da se v sodobnem metodološkem pluralizmu perpetuira antinomija med historizmom prvega in imanentizmom drugega vzorca vesedilnosti. Zdi se, da omogoča "obrobni" položaj slovenski literarni vedi odgovarjati na to zagato z vpeljevanjem teorije literarnega diskurza, teorije in zgodovine ustvarjalnega subjekta ali denomo intenzivnejše hermenevtične prakse. Na osnovi eksplicitnih navezav teh projektov na Bahtina članek pretresa aktualnost metode, s katero se je ruski mislec svojčas soočal s konstitutivno antinomijo med zunanjimi in notranjimi pristopi in tako prevpraševal sama izhodišča literarne vede.

Prenosi

Objavljeno

2005-03-15

Kako citirati

HABJAN, J. (2005) „Teorija literarnega diskurza in Bahtin“, Slavistična revija, 53(3), str. 331–346. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-30466402 (Pridobljeno: 18 april 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE