Med literarnim in novinarskim poljem: časopisni intervjuji s slovenskimi književniki

Avtorji

  • Katarina MOLK

Ključne besede:

slovenska književnost, slovenski pisatelji, intervjuji, literarno polje, novinarsko polje, konsekracija, časopisi, Delo (serijska publikacija), Denevnik (serijska publikacija), Večer (serijska publikacija), Slovene literature, Slovene writers, interviews, literary field, journalistic field, consecration, Slovenian daily newspapers

Povzetek

Intervju s književnikom v množičnem tisku je eden od načinov interakcije med literarnim in novinarskim poljem. Je oblika opazovanja družbe, kar je naloga novinarskega polja kot kulturnega posrednika, hkrati pa prevzema tudi vlogo nomoteta, tistega, ki simbolno zaznamuje dejavnosti v literarnem polju. Pogovor med književnikom in novinarjem je tako zanimiv po vsebinski plati, obenem pa lahko opazujemo, kdaj se takšen intervju pojavi, kakšni so povodi za objavo, kdo je izbran za sogovornika in kako je predstavljen. Pričujoča razprava temelji predvsem na teoriji literarnega polja sociologa Pierra Bourdieuja, v povezavi s sociologijo medijev pa jim sledi empirična raziskava o intervjujih v letu 2005. Pregled časopisnih intervjujev s slovenskimi književniki je nastal z izborom člankov iz treh osrednjih slovenskih dnevnikov, Dela, Dnevnika in Večera.

Prenosi

Objavljeno

2007-03-15

Kako citirati

MOLK, K. (2007) „Med literarnim in novinarskim poljem: časopisni intervjuji s slovenskimi književniki“, Slavistična revija, 55(3), str. 487–504. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-35070050 (Pridobljeno: 19 april 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE