Ekfraza v poeziji Gregorja Strniše

  • Monika Gawlak
Ključne besede: slovenska književnost, slovenska poezija, slovenski pesniki, intertekstualnost, nadrealizem, Slovene literture, Slovene poetry, Slovene poets, intertextuality, surrealism

Povzetek

Strniševa poezija je dokaz za soobstoj in medsebojno povezanost različnih razsežnosti individualnega in univerzalnega sveta. Zato se zdi, da je kategorija medbesedilnosti v pomenu odkrivanja razvidnih in skritih povezav, ki združujejo različna umetniška in kulturna dela v primeru obravnavanega opusa, utemeljena in pričakovana. Namen prispevka je analizirati medbesedilne povezave s slikarstvom Giorgia de Chirica, pomembnega italijanskega slikarja in ustvarjalca t. i. metafizičnega slikarstva. Pesmi dveh ciklov (Sence in Stolpi) iz zbirke Škarje lahko obravnavamo kot ekfraze, ker se v njih pojavljajo očitna znamenja, ki nas usmerjajo neposredno na konkretna dela slikarske umetnosti de Chirica.
Objavljeno
2013-03-15
Kako citirati
Gawlak, M. (2013) „Ekfraza v poeziji Gregorja Strniše“, Slavistična revija, 61(3), str. 477-484. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-53100898 (Pridobljeno: 26oktober2021).
Rubrike
RAZPRAVE