Roman Prebujenje - prvenec Zorka Simčiča

Avtorji

  • Rok Smrdelj

Ključne besede:

slovenska književnost, meščanski psihološki roman, dijaški roman, medvojna slovenska književnost, literarna recepcija, Slovene literature, bourgeois psychological novel,, student novel, Slovenian wartime literature, literary reception

Povzetek

Članek se ukvarja z romanom Prebujenje (1943), ki ga je napisal slovenski pisatelj Zorko Simčič. V ospredju je vprašanje interpretacije romana, vprašanje njegove vloge v medvojni slovenski književnosti in vprašanje njegove recepcije. Prebujenje je meščanski psihološki roman, ki je nastal kot reakcija na tedaj prevladujočo kmečko pripovedno prozo. Protagonist romana je dijak Dušan Biljanski, pisec humoresk in feljtonov, ki si želi napisati veličastno literarno delo. Glavni razlog, ki je Simčiča spodbudil k pisanju, je bil razpis za Finžgarjevo literarno nagrado. Čeprav je ni prejel, se je Nova založba odločila za izdajo. Roman je prejel Prešernovo nagrado mesta Ljubljane in bil kritiško pozitivno sprejet. Čeprav doslej še ni bil literarnovedno obravnavan, ne moremo trditi, da je bil zamolčan.

Prenosi

Objavljeno

2015-02-15

Kako citirati

Smrdelj, R. (2015) „Roman Prebujenje - prvenec Zorka Simčiča“, Slavistična revija, 63(2), str. 197–210. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-57981026 (Pridobljeno: 18 april 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE