Vodka in pir … Knjiga kot orožje v primeru Zaharja Prilepina

  • Blaž Podlesnik
Ključne besede: ruska književnost, ruski pisatelji, novi realizem, klinični realizem, vojna proza, etika literature, 21. st., Russian literature, Russian writers, new realism, clinical realism, war prose, literature and ethics, 21st century

Povzetek

V razpravi obravnavamo ustvarjanje ruskega pisatelja in publicista Zaharja Prilepina, ki s svojstvenim razumevanjem odnosa med literaturo, stvarnostjo in biografsko izkušnjo na nov način osmišlja tudi odnos med literaturo in vojno. Ob osvetlitvi avtorjevega razumevanja "kliničnega" realizma predstavljamo Prilepinovo vojno prozo kot udejanjenje modela avtobiografskega junaka, ki v času kaosa in zmede svoj sistem vrednot vzpostavi v moški mikroskupnosti, ki jo ključno zaznamuje izkušnja razreševanja konflikta s fizičnim nasiljem. V nadaljevanju zagovarjamo tezo, da Prilepin podoben model razumevanja konstrukcije identitete uveljavlja tudi v svoji publicistiki, oba vidika - literarni in publicistični - pa lahko predstavljata zanimiv izziv za obravnavo z vidika odnosa literature in etike.
Objavljeno
2017-03-15
Kako citirati
Podlesnik, B. (2017) „Vodka in pir … Knjiga kot orožje v primeru Zaharja Prilepina“, Slavistična revija, 65(3), str. 447-458. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-65581922 (Pridobljeno: 25oktober2021).
Rubrike
RAZPRAVE