Pesmi slovenskih in italijanskih avtoric o Trstu

Avtorji

  • Ana Toroš

Ključne besede:

slovenska književnost, slovenska poezija, italijanska književnost, italijanska poezija, slovenske pesnice, italijanske pesnice, Trst

Povzetek

Prispevek začrta življenjske usode slovenskih in italijanske pesnic, ki so ustvarjale v obŽ dobju prve polovice 20. stoletja in so povezane s tržaškim prostorom, nato pa razbira stičišča in razhajanja med njimi na motivno-tematski in idejni ravni. Obenem opozarja na njihov pomen in vlogo pri oblikovanju slovenske in italijanske pesniške podobe Trsta in Tržaškega. Italijanske pesnice so na izviren način upesnile Trst v podobi mitskih, pravljičnih in epskih junakinj z namenom, da bi na simbolni ravni izpostavile pomen priključitve Trsta k Italiji. Slovenske pesnice pa so pomembno prispevale k oblikovanju pesniških simbolov slovenstva na Tržaškem med obema vojnama (Narodni dom, Bazovica).

Prenosi

Objavljeno

2012-04-15

Kako citirati

Toroš, A. (2012) „Pesmi slovenskih in italijanskih avtoric o Trstu“, Slavistična revija, 60(4), str. 709–722. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-2683643 (Pridobljeno: 23 april 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE