Členki v Trubarjevem Katekizmu 1550

Avtorji

  • Tomo Korošec

Ključne besede:

slovenščina, členek (jezikoslovje), knjižni jezik, protestantski pisci, 16.st., Slovene language, particle (linguistics), literary language, Protestant writers, 16th cent.

Povzetek

Poleg - zlasti besediloslovnega - raziskovanja sodobnega stanja more biti zanimivo, kako je členke v prvem tiskanem slovenskem besedilu uporabljal Trubar, se pravi, kakšen je položaj členkov v izhodiščni točki, ko je jezik "spremenil agregatno stanje". Da je v katekizmu slaba četrtina različnih členkov glede na današnje število, je razumljivo tako z vidika razvoja kakor besedilnovrstne omejenosti katekizemskega besedila (v pridigi npr. je pogostnost različnih členkov nekaj večja). Najpogostejši (mestoma blizu prirednovezniški vlogi) je členek tudi, drugi najpogostejši je navezovalni pa (pag), sorazmerno visoko je uvrščen vsaj (z nekaj nejasnimi primeri), redek, a zanimiv je ja (ia; v celotnem Katekizmu trikrat) ipd. - Prispevek si przadeva podpreti misel, da so členki nasploh, kakor tudi že v prvem tiskanem besedilu, kazalnik intelektualizacije jezika na sporočanjski ravni.

Prenosi

Objavljeno

2009-12-15

Kako citirati

Korošec, T. (2009) „Členki v Trubarjevem Katekizmu 1550“, Slavistična revija, 57, str. 221–230. Dostopno na: https://srl.si/ojs/srl/article/view/COBISS_ID-38791778 (Pridobljeno: 23 april 2024).

Številka

Rubrike

RAZPRAVE